Om iets te betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt schoven, in 2013, de Zutphense Uitdaging en uitkeringsinstantie Het Plein bij elkaar om tafel. Samen bedachten zij het project ‘Terug op de arbeidsmarkt via de Zutphense Uitdaging’.
Ruim tien mensen per jaar doen onder bevlogen begeleiding van een kundige vrijwilliger drie tot zes maanden lang drie dagen per week werkervaring op. Dit doen zij door vrijwilligers uit het bedrijfsleven te ondersteunen en te helpen met het realiseren van matches.

Hoe

Door de grote verscheidenheid aan matches, betrokken bedrijven en bijbehorende werkzaamheden kunnen zij in een brede range van activiteiten onderzoeken wat bij hen past en komen zo direct in aanraking met bedrijven waar zij anders niet veel verder zouden komen dan onderop de sollicitatiestapel. Om uit te vinden wat bij iemand past gaan we uit van de mens. Wat wil en kan iemand?

Op de juiste plek

De werkzaamheden laten we daar op aansluiten, dat is het vertrekpunt. Door direct aan de slag te gaan en gaandeweg samen goed te kijken naar wat in de praktijk werkt komt dit snel boven water. Zo startte iemand bijvoorbeeld met administratieve taken maar bleek al snel een steengoede coördinator van de Huisraadbank te zijn.

Succesfactoren

Door de kleinschaligheid (nooit meer dan vier medewerkers tegelijk) ontstaat er een team van mensen die elkaar zowel zakelijk als persoonlijk vooruit helpen. Dit gecombineerd met de nauwe samenwerking tussen de werkervaringsmedewerkers en inspirerende mensen uit het bedrijfsleven is een recept voor succes gebleken.

Het resultaat

In plaats van de verwachte 5 tot 10% vond ruim 25% van de mensen een betaalde baan bij een van de bedrijven waarmee zij samenwerkte aan een match. De anderen vonden ondertussen via hun eigen weg werk of deden werkervaring op waarmee zij meer zicht kregen op wat wel en wat niet bij hen past.

Tot nu toe zijn ruim de helft van alle mensen, ook na hun werkervarings-periode, als vrijwilliger betrokken gebleven. Dit laat goed zien hoe ze hun tijd hebben ervaren.

Het mes snijdt aan twee kanten

Deze manier van werken heeft een dubbel maatschappelijk effect; mensen doen werkervaring op en stromen door, tegelijkertijd helpen zij sociale initiatieven een stap verder met matches. De vrijwilligers uit het bedrijfsleven hebben dankzij hen meer en betere matches kunnen maken dan ze ooit hadden durven dromen.